4 nap a Felvidéken

Immár ötödik alkalommal indultak útnak iskolánk tanulói, hogy a Határtalanul! pályázati rendszer támogatásával bepillantást nyerjenek a határon túli magyarság életébe, történelmi, földrajzi, művészeti ismereteiket gyarapítva beutazzák a Felvidék egy részét.

23 diák, három pedagógus és az iskolalelkész május 28-án Rozsnyó felé vette az irányt. Először a helyi, magyar tanítási nyelvű iskolába látogattak, ahol szeretettel fogadtak őket. A két iskola kölcsönösen bemutatkozott, majd körbe vezették csapatunkat az intézményben. Ezt követően a rozsnyói Kossuth Lajos szobornál rövid megemlékezést tartottak diákjaink a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódva és koszorút helyeztek el.

A következő állomás Betléren az Andrássy kastély volt. Magyar nyelvű idegenvezetéssel végigejárták az impozáns épület termeit, melynek során bepillantást nyerhettek egy magyar főúri család életébe, rajta keresztül történelmünk egy mozgalmas időszakába.

Másnap egy túra a Magas-Tátrában. Ótátrafüredről indulva a siklóval felmentek a Tarajka nevű csúcsra, ahonnan gyalog járták be a tarpataki vízesések jelentős részét. A foltokban még havas csúcsok jelezték, hogy mennyire más itt az éghajlat. Jól észrevehetők a növényzet magassági övei és a külső erők felszínt formáló munkája. A néha szemerkélő eső sem vette el a csapat kedvét.

A harmadik nap nagy részét Késmárkon töltötték kirándulóink. Itt megtekintették a régi és az új evangélikus templomokat, megcsodálva a két épület egyediségét. Az új templomban koszorút helyeztek el Thököly Imre síremlékénél. A város másik végén lévő késmárki várhoz a rendezett, tipikus szepességi jegyeket felvonultató sétáló utcán keresztül jutottak el diákjaink és kísérőik.

A hazafelé tartó úton Kassa volt a célpont. A rengeteg látnivaló közül elsőként a Szent Erzsébet Székesegyházba látogattak el. Itt megismerkedtek a Rákóczi család életével, majd megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc síremlékét. Ezen kívül felkeresték a rodostó házat, Márai Sándor szobrát, Bethlen Gábor és Gerster Viktor emlékművét.

Diákok és felnőttek egyaránt kissé fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a tanulmányi út sikeres lebonyolításához.

 

 

Kádas Imre

szervező tanár