A Rózsafüzér hónapjában

  1. október 18-án, pénteken 9 órától – a tavalyi évhez hasonlóan – a mi iskolánk, a füzesabonyi Széchenyi István Katolikus Általános Iskola is bekapcsolódott az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű, világméretű imakezdeményezésbe. Iskolánk minden jelen lévő tanulója, kicsik és nagyok, tanárok, technikai dolgozók, meghívott nagymamák együtt mondtuk Mária imádságát, melyet iskolarádiónkon keresztül iskolalelkészünk, Papler Pál és öt tanulónk imádkozott elő. A felkészülés az előző héten vette kezdetét: a hittan órákon beszélgettünk a gyerekekkel erről az imaformáról. Számoltunk, színeztünk, különféle rózsafüzéreket nézegettünk. Átbeszéltük, mit, mennyit és hogyan imádkozunk, majd gyakoroltuk, imádkoztuk is ezt a különleges imamódot.

A templomban a pénteki szentmisék előtti rózsafüzérezésbe is bevontuk a gyerekeket: plébánosunkkal együtt ők voltak rózsafüzér közösségünk előimádkozói.

Szeptemberben meghirdettük szokásos rózsafüzér készítő versenyünket, melyre 49 gyermek 55 alkotást készített. A műveket október 7-én, Rózsafüzér Királynője ünnepén állítottuk ki iskolánkban. Az értékelés több kategóriában történt. A szakmai zsűrinek és a közönség szavazatot leadó diákoknak, tanároknak, dolgozóknak egyaránt nehéz feladata volt, hiszen nagyon változatos, ötletes és szép alkotások készültek. Láthattunk például gumicukorból, csipkebogyóból, kagylóból, almamagból, de még billentyűzetből készült rózsafüzéreket is. Az alábbi eredmények születtek.

 

A szakmai zsűri értékelése alapján díjazottak:

 

Természetes anyagból készült kategóriában:

Mészáros Éda (1.a)

Szlovik Ákos (3.a)

Korponyi Melissza (4.b)

 

Gyöngyből készült kategóriában:

Szabó Miklós Máté (1.b)

Tolmácsi Gergő (2.b)

Oláh Panni (3.a)

 

Ehető anyagból készült kategóriában:

            Kollányi Dorina – Koós Gréta (5.a)

Kasza Bence (1.a)

Vámos Viktor (1.b)

 

Egyéb anyagból készült kategóriában:

Szabó Márton János (5 b.)

Veres Máté (6.a)

Zele Máté (5.a)

Bocsi Kende (4.a)

Magda Simon (2.b)

Czencz Máté (2.b)

Ajándékuk egy-egy kereszt medálos nyaklánc és egy 2020-as gyereknaptár volt.

 

Közönségdíjasok a leadott szavazatok alapján:

  1. Szabó Márton János (5.b)
  2. Kasza Bence (1.a)

III. Kollányi Dorina – Koós Gréta (5.a)

III. Korponyi Melissza (4. b)

Jutalmuk egy-egy „Képes Kis Biblia” volt.

 

Voltak olyanok, akik több rózsafüzért (2 vagy 3 darab) is készítettek:

Kasza Bence (1.a)

Seiber Sára (2.a)

Gál Janka (2.b)

Gál Dorka (2.b)

Veres Áron (3.a)

Veres Máté (6.a)

Ők egy-egy igés füzettel lettek gazdagabbak.

A többi versenyzőről sem feledkeztünk meg: mindegyikük egy-egy kereszt medálos nyakláncot kapott.

November első hetében templomunkba kerültek át a rózsafüzérek, hogy a szentmisére érkező hívek is megtekinthessék őket és ezzel is felhívjuk figyelmüket ezen imamód fontosságára.

Figyelmünket hosszú időn keresztül a Szűz Anyára és az Ő imádságára irányítottuk. Öröm volt megtapasztalni, hogy diákjaink milyen lelkesen és érdeklődve kapcsolódtak be az egyes eseményekbe és kerültek közelebb ehhez a – számukra még nehezebb és bonyolultabb – szép imaformához, „Mária áldott füzéréhez”.

 

Kiss Vivien (hittanár)