Erzsébet Karácsony

Nagy örömmel értesültünk róla nemrég, hogy megnyertük az Erzsébet Alapítvány által kiírt – a hátrányos helyzetű tanulók számára adventi élményt nyújtó – pályázatot.

A helyszín a Művészetek Palotája, a téma pedig „Advent hava”, az advent körüli népszokások, hagyományok bemutatása.

A Szekeres Busz nagyon kulturált, kellemes különjáratával utaztunk el Budapestre. Érkezésünkkor gólyalábon ügyeskedő bohócok vártak, valamint megvendégeltek bennünket frissen sült óriás pereccel, kürtős kaláccsal, szendviccsel, innivalóval.

Az előadóteremben a Turai Hagyományőrző Egyesület és az őket kísérő Fix-Stimm Zenekar, valamint Navratil Andrea népi énekes és mesemondó hosszan lekötötte a gyermekeink figyelmét. Számos népszokást ismerhettünk meg a magyar hagyományokból, mindezek egy részét a fonóban bemutatott tevékenységek, dalok, játékok közben. Ilyen volt pl. a lucázás, a betlehemezés, a regölés, a Miklós-járás, vagy az aprószentekelés. Hallgattunk mesét arról, miért örökzöld a fenyő, s hogyan kapcsolódik ez Jézushoz. Tanultunk éneket, s megtudtuk, mit tettek az elődeink a karácsonyi asztalra, s milyen céllal. A gyerekeket nagyon érdekelték az információk, sokat kérdeztek még a műsor után is ezekről. A program végén minden résztvevő értékes ajándékokat és úticsomagot kapott, s meleg barátsággal köszöntek el tőlünk a szervezők.

Bízunk benne, hogy a gyermekeinknek nem csak szórakozást és élményt tudtunk nyújtani, hanem a hagyományok továbbvitelének igényét is sikerült kialakítani.

 

Bata Teodóra, Gregusné Szentgyörgyi Éva, Lőrinczné Antal Judit, Tóth Tünde