Kiemelkedő közlekedési ismeretek siker az országos döntőben

A füzesabonyi Széchenyisek az ország legjobbjai

Kiemelkedő közlekedési ismeretek siker az országos döntőben

 

2019. május 21-22-én rendezték meg a „Ki a mester két keréken” közlekedés-ismereti, közlekedés-biztonsági verseny országos döntőjét Tatán, az Olimpiai edzőtáborban. A versenyen minden megyéből egy csapat – 10-12 év közötti lány és fiú tanuló összeállításban – vehetett részt.

Előzménye: minden megye egy előválogató versenyt rendezett, így Heves megye is. A megyei selejtezőn Egerből, Hatvanból, Hevesről, Gyöngyösről és Füzesabonyból indultak csapatok.

A megyei vetélkedést az előző évekhez hasonlóan a füzesabonyi Széchenyi István Katolikus Általános Iskola tanulói nyerték meg, Németh Kata 5.b és Kiss Ádám 6.a osztályos tanulók személyében.

A két tanuló már 2018-ban is a megye legjobbja volt, így ők képviselték akkor a pécsi országos döntőben Heves megyét, ahol a negyedik helyen végeztek. Ennek a megmérettetésnek van egy felmenő rendszerű legmagasabb szintje, az Európai Bajnokság, ahol 25-27 ország szokott részt venni.  2018-ban Magyarországon, Budapesten rendezték meg ezt a versenyt. A fent nevezett tanulókat elvittük erre a rendezvényre, hogy saját maguk lássák, milyen akadályokat kell leküzdeniük a legfelsőbb szintű verseny során.

A két tanuló egész évben tudatosan készült a 2019. évi országos döntőre, úgy az elméleti, mint a gyakorlati feladatok végrehajtásában. Ennek meg is lett az eredménye, mivel az országos döntőben iskolánk csapata lett az első. Egyéniben Németh Kata országos első, míg Kiss Ádám országos negyedik helyen végzett. Így Heves megye neve kerülhet fel a csodálatos vándorserlegre.

Az Európai Bajnokságon minden ország egy 4 fős csapatot indíthat, 2 lányt és 2 fiút. Magyarországot 2019-ben az országos versenyen első és második helyezést elért lány és fiú fogja képviselni. Ezt a versenyt szeptember közepén Svájcban, Genfben fogják megrendezni. Ennek a csapatnak lesz tagja iskolánk tanulója, Németh Kata is.

Öröm számunkra, hogy a közlekedési ismereteket tanuló legkisebb diákok is nagyon sikeresek, így van hatékony és elkötelezett utánpótlás bázisunk. A Budapesten, május 24-én, a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány által rendezett Országos Közlekedési Versenyen – 75 csapatból – másodikos tanulóink az előkelő 3. helyen végeztek.

 

Füzesabony, 2019. május 30.

 

 

Szabó János                                                                                     Nagy István

szaktanár, közlekedési referens                                                               igazgató