Közlekedésre nevelés a füzesabonyi Széchenyiben és Heves megyében

Amíg az országban alig van megye, ahol a közlekedésre nevelés egy kicsit is működne, addig ez nálunk, úgy is mondhatjuk, hogy „virágzik”.

Köszönhető ez a Heves Megyei Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának, Maklár Község és Füzesabony Város Önkormányzatának, az érintett polgármestereknek, az Egri Főegyházmegyének és a településeken működő katolikus iskolák igazgatóinak. Köszönjük kiemelkedő támogatásukat, elkötelezettségüket a teremtésvédelemmel szoros összefüggésben lévő, az emberi életet közvetlenül is védő oktató-nevelő tevékenység támogatásában.

Egy kis visszatekintés:

Az országban sehol nem szerveznek közlekedési tábort, de nálunk ilyen is van. Köszönhető ez a már említett támogatóinkon kívül Rácz József úrnak, a Korona Borház tulajdonosának, aki szintén a szívén viseli a gyermekek közlekedésre nevelését, és maximálisan támogatja a táboroztatást, és a versenyeket.

A közlekedési táborban, Demjénben, 32 fő általános és középiskolás vett részt. A szülők a 6 napi étkezésért és 5 napi szállásért 36.000 Ft-ot fizettek. A napi 6.000 Ft térítésért a gyermekeket svédasztalos reggeli, ebéd, vacsora várta. A szállás, a strand használata, az elméleti felkészítés, az ügyességi feladatok gyakorlása, mind a program része voltak. Ez mind annak köszönhető, hogy a támogatóink a gyermekek ismeretszerzését, biztonságos közlekedését igyekeztek elősegíteni.

Ennek a közös élményekkel teli munkának az eredménye, hogy az itt megszerzett tudást hasznosítani is tudták és tudják az előttünk álló megmérettetéseken.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy azok a tanulók, akik részt vesznek a közlekedési ismeretek órákon, és ott elsajátítják a tananyagot, a KRESZ szabályokat, ingyen kaphatnak – ha betöltik a 14. életévüket – segédmotoros vezetői engedélyt. A tavalyi iskolaévben öt Széchenyis tanuló tett sikeres vizsgát, ezzel is elősegítve a város balesetmentes közlekedését.

A jelen:

Szeptember 11. napján – az előző évekhez hasonlóan – Makláron, az országban egyedülálló módon megrendeztük a Regionális Közlekedési Versenyt, Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyei diákok részvételével. (Ez a megmérettetés sajnos 2020-ban elmaradt a koronavírus járvány miatt.) A versenyen negyedik, ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulók vehettek részt, vagyis 5 korosztályból álltak rajthoz. A Széchenyi István Katolikus Általános Iskola diákjai 2 első és 2 második helyezéssel zárták a megmérettetést. Vastagítva ezzel a pénztárcájukat is, mivel 7, 6 és 5.000 Ft-os díjazásban részesültek a dobogós versenyzők. A gyermekek közül azonban senki sem távozott üres kézzel, mivel valamennyien egy-egy 2.000 Ft-os vásárlási utalvánnyal lettek gazdagabbak.

A verseny ügyességi, szabályossági kerékpározásból és elméleti feladatok megoldásából tevődött össze.

A vetélkedés végén 11 olyan fiatal hölgy és férfi kapott elismerő oklevelet a Magyar Autóklubtól, valamint csokoládét, bort és nyakba akasztható ajándékot támogatóinktól, akik heves megyei (maklári és füzesabonyi) versenyzőként az elmúlt 10 évben 10 országban képviselték Magyarországot a Nemzetközi Autóklub által szervezett Európa Bajnokságokon. A Széchenyiből ez öt egykori és egy jelenlegi diákot jelent: Szabó Szilárd, Vass Ádám, Péter Attila, Zug Gábor, Bukta Szimonetta és Németh Kata személyében.

Bízom benne, hogy az elmúlt és a jelen időszak sikerei ugyanilyen elkötelezett, a közlekedés biztonságát szem előtt tartó diákokat vonzanak majd a szakkör csapatába, mint akikkel egykor és most is eredményesen együtt dolgozunk.

 

Szabó János

        nyugalmazott tanár

          a közlekedési szakkör vezetője