Kutatók éjszakája

 

kutatok1

Aki még nem vett részt Egerben a „Kutatók éjszakája” programsorozaton, azoknak bátran ajánlom, hogy jövőre látogassanak el szeptember végén a főiskolára, mert mindenki megtalálja a korának és érdeklődésének megfelelő programokat. Mi 12 negyedikessel elsőként egy előadás részesei lehettünk, ahol Mátyás királyról tudtunk meg sok érdekes dolgot. Majd a Csillagászati múzeum kiállítását néztük meg. A Varázsterem interaktív fizikai kísérletei mindenkit lázba hoztak! Mindent kipróbáltunk, s próbáltuk megérteni a hozzáfűzött magyarázatot. Megcsodáltuk a főiskola tetejéről az elénk táruló panorámát. A Camera Obscura segítségével kikukucskáltunk a nyüzsgő városra, s megismertük a nevezetes épületeket. Fegyverbemutatón is részt vettünk, majd a bátrabbak egy kis autó vezetését is kipróbálhatták. Végül a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos játékokat próbáltuk ki.  Sok élménnyel gazdagodtunk, megérte elmenni!  (Tóth Tünde osztályfőnök)

kutatok2

Szinte még alig kezdődött el a tanév, máris számos különleges programon várt a diákokra.

Ezek egyike az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola előadássorozata volt szeptember 27-én.

Iskolánk  7.a osztálya Nagyné Deli Mónika tanárnő és osztályfőnökük, Lovászné Szűcs Mária kíséretében vett részt a rendezvényen.

Kémiai Kísérleti bemutatón, „Orgonatúra”  Réz Lóránt orgonaművésszel, Amerikai Kuckó: Az amerikai szuperhős nyomában  rendezvényen, az Android vezérelt eszközök bemutatóján vettek részt

A Líceum udvarában a Bosch Rexroth Pneumatika Ltd. Pneumobil 2009-es győztes járművét lehetett kipróbálni. A fentieken kívül kipróbálhattunk még ördöglakatokat, a D épületben pedig a Környezettudatosság és újrahasznosítás jegyében azt is megtudhattuk, hogyan lehet egyszerű sörös dobozokból energiatermelő eszközt, úgynevezett “sörkollektort” készíteni.

Ezen a napon végre sor került arra is, hogy a még 6. osztályban kapott különdíjat, amelyet az EKF Gárdonyi Géza albumkészítő pályázatán nyertek az osztály tanulói, “beválthassuk”. Varga Ferenc technikai vezető kalauzolásával megismerkedhettünk a Líceum Televízió működésével, a kék háttér előtt pedig csoportképeket is készíthettünk.

kutatok3