Őszi túrák

Templomtúrák két keréken

tura1

Az idei tanévben a közeli templomok megismerésére kerékpártúrát indítottunk a gyerekeknek. A célunk az volt, hogy a környező települések templomait is meglátogassuk, megismerjük.

Szeptember 14-én (szombaton) a dormándi és a besenyőtelki templomokat mutatta be nekünk Péter atya.

Október 26-án (szombaton) szikrázó napsütésben folytatódott a templomtúra.
Következő úticélunk a pusztaszikszói Szent Vendel kápolna volt, ahol Péter atya helytörténeti ismertetőt tartott. Ezután elkerekeztünk a Szent Vendel szoborhoz, majd hazafelé betértünk a “telepi” kistemplomba.

A Természetjáró szakkör túrái

A tanév első túráját szept. 28-án tette meg kis csapatunk. A Bükkben az Almár-Szarvaskő útvonalon 25 kisdiák tette próbára erejét, kitartását 8 km-es távon. Sokan első túrázók voltak, köztük tíz elsős is. Nagyszerűen bírták a gyaloglást! Jó volt szívni az erdő friss levegőjét, csodálni az őszi természetet! Láttuk virágozni a csodás őszi kikericseket, hallottuk a hangoskodó mátyásmadarakat, a csittegő kis cinkéket. Szarvaskőn felkapaszkodtunk a várromhoz, majd egy még magasabban fekvő kilátóponthoz. Ez volt a túra leghúzósabb szakasza, de mindenki derekasan helytállt! Jutalmunk a csodálatos panoráma volt. Hazaúton mindenki azt mondta, hogy jönni fog legközelebb is. Reméljük, hogy így lesz!

tura2

Október 12-én csodálatos időben túrázhattunk az őszi Bükkben. Felsőtárkányból indulva Síkfőkút volt a cél. Ez alkalommal 19 diák csatlakozott hozzánk. A tárkányi tónál megnéztük a parton lévő kőzetkiállítást, majd egy kiadós tízórai után nekivágtunk a 8 km-es távnak. Első megállónk az elhagyott dolomitbányánál volt. Innen már jól rá lehetett látni Felsőtárkányra és a környező hegyekre, de az igazi látvány egy jó kis kaptató után tárult elénk! Nem is hinnétek, hány színben pompázott az erdő! Majd tovább gyalogoltunk a folyamatosan hulló levelek közt, gyűjtöttünk sok termést, megkóstoltuk a vadszedret, s vittünk haza csodás színű leveleket. Várkúton a felújított turistaház előtti tisztáson megebédeltünk. Utunk innentől – sokak örömére- már lefelé vezetett.  Síkfőkútra érkezve mindenkiből elszállt a fáradtság, s a tónál lepakolás után egy szempillantás alatt szétfutott a kis csapat, hogy szétnézzen és játsszon a tó körül. Igazi felüdülés volt ez a nap!